Home » Blog » Bewust in balans » Wat doet thuiswerken met werkgeluk?
niet gelukkig op werk

Wat doet thuiswerken met werkgeluk?

door | 10 dec, 2020 | Bewust in balans

Eindejaarsdrukte op het werk gecombineerd met de december vibe. Een heerlijke periode vond ik dat altijd. Druk en vol gezelligheid. Kerstborrel, lekkere happen op de afdeling, versiering en lampjes aan. Die sfeer en saamhorigheid maakten die drukke maand op het werk helemaal goed. Maar hoe doe je dat nu, nu je niet of slechts af en toe op kantoor kan werken. Het gemis van collega’s zal extra voelbaar zijn, ondanks dat we er al even aan gewend zijn.

Niet gelukkig op werk

Van mijn coachees hoor ik de laatste tijd vaak dat ze hun werk minder leuk vinden, nu de omgeving weg is gevallen. En dat is heel begrijpelijk, werk is ook iets sociaals. Gezelligheid is één ding, maar ook het even sparren samen, afkijken hoe iemand anders het aanpakt en daarvan leren of gewoon even lekker zeuren. Dat alles gaat makkelijker in real life dan via een beeld of telefoon. Maar wat doe je als je zonder de omgeving niet meer gelukkig wordt van je werk? Waar ligt dat echt aan? Wat kan je eraan doen?

Pijlers van werkgeluk

Werkgeluk is gebaseerd op 5 pijlers: zingeving, persoonlijke groei, autonomie, relaties en vitaliteit. Zingeving gaat over het bijdragen, belangrijk zijn voor je werk of omgeving. Autonomie geeft je eigen zeggenschap en zelf keuzes kunnen maken. Ook de mogelijkheden om te kunnen groeien en ontwikkelingen zijn van belang. En zoals hierboven al duidelijk werd, de omgeving, de relaties zijn onderdeel van werkgeluk. Al deze facetten zijn onderling verbonden en zorgen gezamenlijk voor geluk.

Geen mens is hetzelfde en daarmee is ook de eigen behoefte aan deze vijf factoren divers. Voor de een is autonomie het belangrijkste, voor de ander staat persoonlijke groei bovenaan en weer een ander wil juist veel bijdragen en hecht waarde aan de zingeving. De behoefte verandert ook gedurende de tijd. Ik heb tijden gekend waarin ik me beklemd voelde en als belangrijkste waarde kwam autonomie naar boven. Nu als zelfstandig ondernemer kan ik mijn eigen koers bepalen, is die behoefte ingevuld en is de zingeving voor mij heel belangrijk. Mijn persoonlijke missie die ik met mijn bedrijf kan realiseren.

Ervaar jij geluk op je werk?

Ervaar jij dat je niet gelukkig bent in je werk, dan kan het helpen eens naar deze 5 pijlers te kijken. Wat mis je? Wat is er wel? Waar heb je behoefte aan? Welke pijler of pijlers zijn uit balans? Antwoorden op deze vragen geven weer richting. Richting voor verandering, voor een oplossing, acceptatie of berusting. Alles mag en alles is goed, zolang het jouw eigen keuze is.

Ook is het niet raar als je moeite hebt om hier objectief naar te kijken of het zelf te onderzoeken. Iemand die jou vragen stelt en begeleidt in jouw onderzoek is dan zeer welkom. Heb jij daar behoefte aan? Stuur mij dan een berichtje en gaan we samen aan de slag voor jouw werkgeluk.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin