Home » Blog » Bewust in balans » Bewust genieten met Voice Dialogue
Voice dialoque

Bewust genieten met Voice Dialogue

door | 14 jun, 2021 | Bewust in balans, Persoonlijke groei

Een aantal jaar geleden heeft een coach de Voice Dialogue methode bij mij ingezet toen ik tegen een burn-out aanzat. Of wellicht zat ik er al in, geen idee, maar het gesprek met mijn ‘ikken’ was zo confronterend. De keiharde spiegel die ik nodig had. Als stress toeneemt bij mij, dan wordt ik heel actiegericht en rationeel. ‘Ik moet nog gewoon even dit en dit, want…, en dan komt het goed’. Dat kan ik eindeloos tegen mij zelf zeggen en ik volg het trouw op. Mijn coach nam plaats op mijn stoel en zei letterlijk mijn woorden met mijn energie tegen mij en ik stortte helemaal in. Ineens kwam binnen wat ik van mijzelf vroeg en dat ik dat niet meer kon leveren. 

Tegengestelde ikken

Aan de andere kant van de rationele zit de gevoelskant. Onder begeleiding ging ik ‘in gesprek’ met deze ‘gevoels-ik’. Ruimte geven aan de andere kant, het luisteren naar wat die te zeggen heeft en haar laten vertellen hoe zij mij kan helpen. Het klinkt wellicht zweverig of schizofreen, maar het bracht mij rust en balans. Zelfs voor zo’n rationele denker als ik werkte dit enorm goed. Waar ik al weken om het minste of geringste emotioneel en uit balans was, kwam de rust terug. De rust die ervoor zorgde dat ik keuzes kon maken in wat ik wel en niet ging doen. Welke stappen ik ging zetten, zodat ik erbovenop kon komen. 

En dat is precies wat Voice Dialogue doet. Je gaat ‘in gesprek’ met diverse kanten van jezelf, je leert ze kennen en waarderen, zodat jij bewuste keuzes kan maken over wie en wat jij nodig hebt. 

Waar loop je tegenaan?

Zo ook afgelopen week. Ik volgde de training om deze methode aan te kunnen bieden aan mijn klanten. En hoe doe je dat? Oefenen en ondergaan…

Dus ik ging in gesprek met mijn pusher. Degene die alles heel goed kan organiseren en mij flink aan het werk zet. Zie je het al voor je, voordat we op vakantie gaan. Alles als een militaire operatie gepland; flinke to do list en zodra ik wakker wordt (uiteraard om 6u al) sta ik ‘AAN’. Pas in de auto krijg ik rust. Voor mijn man en dochters is dit niet heel fijn en zoals je kan voorstellen is de start van de vakantie vaak wat stroef. Ben ik daar blij mee? Nee! Lukte mij het om dit te veranderen? Nog niet! 

Op de vraag wie ik nodig heb om mijn pusher rust te geven kwam de levensgenieter naar boven. Stil staan bij de mooie dingen die ook onderweg al gebeuren. Maar mijn pusher is zo sterk, dat die niet snel ruimte af geeft. Hij wil niet zomaar loslaten. De bewuster genieter in mij zal dus meer ruimte moeten claimen om zich meer naar voren te bewegen. En aangezien zij dat niet gewend is kan ze wel wat hulp gebruiken. Hoe? Door een bondje te sluiten met de creator in mij. Die creëert ruimte in mij door nieuwe dingen te ontdekken, buiten de gebaande paden te gaan en los te laten en te ervaren. 

Innerlijk proces

Dit innerlijke proces ben ik aangegaan door de methode van Voice Dialogue en brengt mij herkenning en bewustwording. Herkenning, dat als ik weer op zo’n doordraaf-moment afsteven, ik weet wat ik kan ik zetten. Ik heb geleerd om beide tegengestelde kanten in mij te zien, te benutten en bewust te kunnen kiezen. 

Zo liep ik afgelopen week de tweede ochtend naar de training. Door het bos in Otterlo, genietend van de vogelgeluiden ipv nog een mail te checken. Creëer ruimte door te luisteren naar al je ikken. En dat is waar Voice Dialogue voor mij over gaat: het leren kennen èn waarderen van al je ikken. Want ze willen allemaal het beste voor jou. Door te luisteren en ze allemaal te omarmen ben jij in staat te bewust te kiezen. 

Wil jij ook jouw ikken leren kennen? Wil jij weten wie jij nodig hebt om jezelf tot stilstand te brengen en bewust te genieten? Ik begeleid je er graag bij! 

Gerelateerde artikelen

Succesvol doelen stellen

Succesvol doelen stellen

Doelen stellen, maar moeite hebben om ze te halen? Persoonlijke doelen gericht op enkel resultaat zijn een voorbode voor teleurstelling. Richt je doel op je inspanning en het geeft jou veerkracht. Lees hier meer over succesvol doelen stellen.

lees verder
Wat doet thuiswerken met werkgeluk?

Wat doet thuiswerken met werkgeluk?

Nu het thuiswerken wederom de norm is hoor ik vaak terug dat coachees hun werk niet meer leuk vinden. Ze missen de omgeving, hun collega’s en het werkplezier daalt snel. Wat is werkgeluk eigenlijk? En wat heb jij nodig om het weer terug te vinden?

lees verder
Welke kwaliteit zit verborgen achter jouw allergie?

Welke kwaliteit zit verborgen achter jouw allergie?

Wat is jouw rode knop, jouw allergie? Bij mij is dat passiviteit. Als ik er alleen al aan denk… Maar achter deze allergie zit veel meer als je het gaat onderzoeken. Namelijk een mooie kwaliteit die jij in je hebt. Ken jij jouw kwaliteit? En weet je ook hoe je een ander kan beïnvloeden met jouw gedrag, zodat die rode knop niet mee getriggerd wordt?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin