Home » Blog » Persoonlijke groei » Het belang van waarden bij het vinden van de juiste werkplek
inzicht waarden

Het belang van waarden bij het vinden van de juiste werkplek

door | 28 feb, 2024 | Persoonlijke groei

Als we zoeken naar een nieuwe baan of werkplek dan focussen we in eerste instantie op vaardigheden en de functievereisten. Maar als dat matcht, betekent het niet automatisch dat jij ook matcht op die plek. Op papier kan iets de perfecte functie of werkplek zijn. Of jij daar past hangt voor een groot deel ook af van jouw waarden. En passen jouw waarden ook bij de bedrijfscultuur en werkplek.

Wat zijn waarden

Waarden zijn overtuigingen, principes die voor een individu belangrijk zijn en die hun gedrag, houding en keuzes beïnvloedt. Ze vormen de kern van iemands identiteit en geven richting aan hoe iemand zijn leven leidt en welke doelen hij nastreeft. Waarden zijn voor iedereen anders en hebben betrekking op verschillende aspecten van het leven. Denk aan ethiek, relaties, werk, gezondheid, vrijheid, succes, geluk, eerlijkheid, integriteit, respect, enzovoort. Ze zijn een onbewuste leidraad bij het nemen van beslissingen en komen tot uiting in je gedrag. Waarden vormen de basis waarop omgangsvormen worden gebouwd.

Kernwaarden en streefwaarden

Voor elk individu hebben waarden een andere betekenis. Wat voor jou een basis is, een fundament waarop jij functioneert noem je kernwaarden. Het is diepgeworteld met je identiteit. Je kan ze ook principes noemen en deze zijn vaak rotsvast en veranderen niet makkelijk. Voorbeelden zijn eerlijkheid, integriteit, respect, rechtvaardigheid of loyaliteit. Streefwaarden vertegenwoordigen idealen of gewenste eigenschappen waar iemand naar streeft om te ontwikkelen of te versterken. Ze kunnen veranderen naarmate je groeit en nieuwe ervaringen op doet. Voorbeelden hiervan moed, creativiteit, empathie, doorzettingsvermogen. Beide type waarden zijn belangrijk voor je omdat ze samen de richting en jouw gedrag beïnvloeden.

Samenhang tussen waarden en werkplek

Bewustzijn en begrip van jouw waarden vertelt je veel over jouw ideale werkplek. Bijvoorbeeld is een van jouw kernwaarden transparantie en eerlijkheid, dan is de vraag of een werkplek waar veel politiek wordt bedreven passend is. Een bedrijfscultuur waar openheid gewaardeerd en beloond wordt is dan juist een belangrijke factor. Je kernwaarden zeggen veel over de omgangsvormen, de cultuur, waarin jij goed functioneert. Het stelt je in staat om authentiek te zijn en jezelf uit te drukken die past bij jouw innerlijke overtuigingen en je zijn.

Een werkplek die niet past geeft vaak een heel goed beeld wat voor jou belangrijke waarden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de waarde autonomie. Voor de een is het helemaal goed om binnen kaders te kunnen blijven en de ander heeft alle ruimte nodig. Als binnen de bedrijfscultuur daar geen ruimte voor wordt gegeven zal degene met de kernwaarde autonomie zich opgesloten voelen, niet gewaardeerd en/of niet gemotiveerd. Een relevante vraag is in zo’n geval, is er ruimte voor verandering in de bedrijfscultuur of moet je zelf verandering opzoeken.

Wanneer jouw kernwaarden niet overeenkomen met een cultuur binnen jouw team of bedrijf dan kost dat veel energie. Er ‘gebeuren’ dingen die tegen jouw principes ingaan en je daar zomaar overheen zetten is heel moeilijk. Wanneer de basis wel goed zit, maar jouw streefwaarden matchen niet, dan raak je ook uitgeblust. Waar doe je het voor? Waardoor wordt je gemotiveerd?

Jouw eigen waarden

Inzicht in je eigen waarden vergroot je zelfbewustzijn, doordat je beter begrijpt wie je bent, wat je motiveert en wat je gelukkig maakt. Het stelt je in staat authentiek te zijn. Keuzes maken die resoneren met jouw principes dragen bij aan een gevoel van voldoening, welzijn en geluk. Mensen die werken in overeenstemming met hun waarden hebben vaak een hogere mate van doorzettingsvermogen en zijn beter in staat om uitdagingen te overwinnen. Dit kan leiden tot langdurig succes en groei in je carrière.

Ken jij de waarden die jouw fundament vormen en de waarden waar je naar streeft? Maak eens een lijst van 15 waarden die voor jou op je werk essentieel zijn. Op google kan je veel voorbeeldlijsten vinden. Zet ze daarna eens op volgorde van belangrijkheid. Wat vormt voor jou de basis, wat heb jij absoluut nodig. En stel jezelf de vraag, waar klopt het met mijn werk en waar niet? Wil je er hulp bij om de kritische vragen te stellen en onbewuste patronen te observeren, bel of mail mij dan gerust.

Gerelateerde artikelen

Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik

Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik

Werk dat motiveert, werk dat energie en voldoening geeft. Wie wil dat niet. Maar hoe vind je dat en wat wil je dan eigenlijk? In mijn programma ‘wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik’ gaan we op zoek naar jouw drijfveren en jouw persoonlijke missie. Lees er meer in dit blog.

lees verder
Welke kwaliteit zit verborgen achter jouw allergie?

Welke kwaliteit zit verborgen achter jouw allergie?

Wat is jouw rode knop, jouw allergie? Bij mij is dat passiviteit. Als ik er alleen al aan denk… Maar achter deze allergie zit veel meer als je het gaat onderzoeken. Namelijk een mooie kwaliteit die jij in je hebt. Ken jij jouw kwaliteit? En weet je ook hoe je een ander kan beïnvloeden met jouw gedrag, zodat die rode knop niet mee getriggerd wordt?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin