Home » Blog » Persoonlijke groei » Welke kwaliteit zit verborgen achter jouw allergie?
wat is mijn kwaliteit

Welke kwaliteit zit verborgen achter jouw allergie?

door | 13 jan, 2021 | Persoonlijke groei

Daadkracht en gewoon doen, dat is iets dat mij kenmerkt. Dat is mijn kwaliteit. Maar het resulteert bij mij ook in enorm drammen. Bij mijn kinderen als het niet snel genoeg gaat “heb je je laarzen nu nog niet aan”, of tegen mijn man als jij ergens tegenaan hikt “doe dat nou gewoon”. Mijn kinderen gaan er zeker niet harder van lopen, integendeel zelfs. Ook bij mijn man heeft het geen effect. Hoe harder ik loop te pushen hoe meer hij achterover gaat zitten… Tja die valkuil is heel herkenbaar en ook heel makkelijk om er steeds weer in te lopen.

Wat is je allergie?

Passiviteit is mijn grootste allergie. Als ik ergens niet tegen kan, whaa, ik voel het nu al in mijn nekharen. En dat is nu precies wat ik moet inzetten op momenten dat ik in mijn eigen valkuil dreig te vallen. Een klein snufje van mijn allergrootste allergie, namelijk gewoon even afwachten. Geduldig zijn, ruimte geven om te bewegen. Hoe harder ik dram, hoe harder ik anderen in hun passiviteit druk. En dan kan je best even in een cirkeltje door blijven gaan is mijn ervaring 😉 Maar als ik een stapje terug zet, ruimte geef en geduld laat zien, komt de ander ineens in beweging. Vanuit zichzelf, waardoor het resultaat zelfs nog veel fijner is.

Achter elke allergie schuilt een kwaliteit

Wellicht heb je in dit verhaal het kernkwadrant van Ofman herkent. Een model dat herkenbaar en makkelijk toepasbaar is op ieders kernkwaliteiten. Wat ik het allermooiste aan dit model vind, is dat je nog een stapje verder kan gaan in je onderzoek. Namelijk achter gedrag, achter elke valkuil of allergie schuilt een kwaliteit. En het feit dat de valkuil van de een is de allergie van de ander. Hierdoor kan je lijnrecht tegenover elkaar komen te staan in je onderlinge communicatie en begrip.

Met mijn valkuil (drammen) druk ik direct op de rode knop, de allergie, van mijn man. Maar zijn allergie heeft ook de positieve kant, zijn kwaliteit,  namelijk hoe relaxt hij is en anderen in hun waarde laat. Het besef dat je niet alleen zelf met kernkwaliteiten en valkuilen te maken hebt, maar ook een ander geeft een optimistische kijk op gedrag. Welke mooie eigenschap schuilt er achter het soms negatieve gedrag dat iemand laat zien. Raken jullie kernkwadranten elkaar bij de valkuil en allergie? En hoe beïnvloedt jouw gedag de ander.

kernkwadrant Door je uitdaging te kennen (bij mij afwachten) en bewust in te zetten stimuleer je ook de ander uit zijn valkuil te stappen en zijn uitdaging toe te passen. Als ik een pasje terug doe, vertelt mijn man mij hoe hij het ziet of wil. En daar vind je weer de verbinding met de ander en is er ruimte voor ieders kwaliteiten.

Wat is jouw kwaliteit?

Wat is jouw rode knop? Wat is jouw valkuil? En weet je ook welke kwaliteit daarachter schuil gaat? Bel me gerust, dan gaan we samen opzoek naar jouw kwaliteit en naar wat jij nodig hebt als je in je valkuil dreigt te vallen.

 

Gerelateerde artikelen

Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik

Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik

Werk dat motiveert, werk dat energie en voldoening geeft. Wie wil dat niet. Maar hoe vind je dat en wat wil je dan eigenlijk? In mijn programma ‘wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik’ gaan we op zoek naar jouw drijfveren en jouw persoonlijke missie. Lees er meer in dit blog.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin