Home » Blog » Kiezen voor geluk » Omarm de verandering
omgaan met verandering

Omarm de verandering

door | 5 nov, 2020 | Kiezen voor geluk

Klaag niet omdat de wereld is veranderd
Wees niet verontwaardigd omdat mensen zijn veranderd
Het evalueren van het heden met herinneringen uit het verleden kan verdriet veroorzaken
Of je het nu leuk vindt of niet
Verandering is onvermijdelijk
Omarm haar en verwelkom haar

Uit ‘dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ van Haemin Sunim

Ik las dit gedicht in de huidige Corona-tijd. De wereld is veranderd en dat heeft veel impact. Terwijl ik dit schrijf ben ik met mijn gezin op vakantie. Niet in het buitenland, maar in Zeeland. Na herfstig uitwaaien en vliegeren op het strand is er nu geen verwarmende choco en rode wijn met bitterbal in een strandtent. In plaats daarvan gaan we op de fiets terug naar ons iets minder sfeervolle huisje en maken we zelf een borrelplankje. Omgaan met deze noodgedwongen verandering stemt mij verdrietig. We moeten de geneugten van de restaurants missen deze vakantie. De verrassing van lekker eten dat voor je gemaakt wordt en het verwennende gevoel van de service. De herinnering en het besef dat het nu niet kan, voelen aan als een gemis.

De enige constante factor

Verandering is onderdeel van het leven. Sterker nog, het is de enige constante factor die er is. Niks blijft continu hetzelfde. Wat maakt dat we daar dan toch moeilijk mee om kunnen gaan, dat het stress oplevert? Waarom is het leren accepteren zo moeilijk? Goede en fijne dingen willen we graag behouden, dat levert ons comfort op. En als dat dan verandert, dan worden we gedwongen om buiten onze comfortzone te treden. Het onbekende opzoeken, dat voelt niet altijd prettig aan. Vaak zien we alleen de negatieve kanten van de veranderende wereld.

Omgaan met verandering

Ondertussen in Zeeland gaan de meiden even kleuren of lezen we samen een boekje. Terwijl ze in de strandtent op een gegeven moment verveeld zouden raken omdat wij ons tweede wijntje drinken en we ze voor ‘t gemak maar een filmpje voorschotelen. Omarm de verandering. Tijdens de borrel doen we samen het spel ‘betoverde doolhof’. Het spel dat ik vroeger eindeloos gespeeld heb en dat Suze van vier ook het liefste speelt. ‘s Avonds aan het eten vertelt ze wat ze het leukste vond die dag. Twee dikke duimen krijgt het samen met papa en mama betoverde doolhof spelen. En dat vervult mij met zoveel meer warmte dan een warme bitterbal en rode wijn. En een klein traantje van geluk.

Veerkracht

Omgaan met verandering vergt tijd en flexibiliteit. Het wekt altijd een respons op in ons lichaam, dat kunnen we niet uitzetten. Voor de een is een natuurlijke reactie om er tegenin te gaan en een ander loopt liever weg. Om te leren hoe ermee om te gaan is het belangrijk om jezelf de tijd te geven. Onderzoek waar je weerstand precies ligt. Waar heb je wel behoefte aan. Draai je gedachtenpatroon eens om, bijvoorbeeld wat is het beste dat de verandering te weeg kan brengen? Hoe zou het voelen als je je door de wind laat meenemen? Daarmee verleg je je focus van de negatieve kant naar de positieve aspecten.

En tot slot, vertrouw op je eigen veerkracht.leren accepteren

Hoe moeilijk het ook kan zijn te accepteren dat wat was niet meer is, je hebt je geluk zelf in de hand. Vecht je tegen de verandering? Of vind jij je weg door als een vlieger met de wind mee te bewegen en samen met de wind jouw eigen pad te bepalen?

Heb jij iemand nodig om mee samen te vliegeren? Ik ben er altijd voor een kop koffie, f2f of online. Bel je mij dan of stuur je een bericht?

 

Gerelateerde artikelen

Succesvol doelen stellen

Succesvol doelen stellen

Doelen stellen, maar moeite hebben om ze te halen? Persoonlijke doelen gericht op enkel resultaat zijn een voorbode voor teleurstelling. Richt je doel op je inspanning en het geeft jou veerkracht. Lees hier meer over succesvol doelen stellen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin