De zomer komt eraan en je wilt net wat kilootjes kwijt. Even streng zijn de komende 3 of 4 weken en ben je ze zo kwijt. Een mooi en haalbaar doel, een goed resultaat denk ik bij mezelf. Alleen merk ik vaak dat dit doel toch lastig te volbrengen is. Als het resultaat in week 2 ook nog op zich laat wachten brengt het alleen nog maar meer negatief gevoel met zich mee. Te streng voor jezelf, met alle gevolgen van dien.
Herkenbaar? Doelen stellen, maar moeite hebben om ze te halen? Lastig om je gefocust te houden? Een persoonlijk doel enkel gesteld op het bereiken van een resultaat is een voorbode voor teleurstelling. Want als jij het resultaat niet haalt, dan heb jij het dus niet goed gedaan. En welk effect heeft dat op jou? De een gaat er wellicht nog harder voor, maar de ander die haakt af met een slecht gevoel.
Streng voor jezelf
Een persoonlijk doel enkel en alleen gericht op het bereiken van een resultaat, laat weinig ruimte voor reflectie. Je hebt euforie als het gehaald is. En als het niet gehaald wordt is er teleurstelling of hulpeloosheid. Het niet halen wordt vaak toebedeeld aan karaktereigenschappen of omstandigheden waar geen invloed op uit te oefenen is. Bijvoorbeeld ‘ik ben hier gewoon niet goed in’.
Een alternatief is een doel stellen gericht op jouw inspanning. Dus focus je op wat jij gaat doen. Geef jezelf een inspanningsdoel in plaats van een resultaatdoel. In het voorbeeld hierboven spreek ik bijvoorbeeld met mijzelf af om de komende 4 weken geen suiker te eten of niet meer te snoepen. Een commitment waar ik zelf invloed op heb, waarbij ik niet afhankelijk ben van anderen of omstandigheden. En het resultaat is waarschijnlijk dat ik daardoor ook echt wel afval.
Veerkracht
Een inspanningsdoel geeft jou ruimte om naar je eigen gedrag te kijken. Er is niemand die je de schuld kan geven, alleen je eigen commitment en motivatie. Commitment gaat niet over iets niet kunnen of over streng zijn voor jezelf. Het gaat over motivatie en de inzet en wil hebben. Waar bij een resultaatdoel vaak hulpeloosheid of teleurstelling de reactie is, is bij een inspanningsdoel veerkracht het gevolg. Elke dag kan jij opnieuw kiezen voor je commitment.
SMART
Nu hoor ik je denken, ja leuk. Maar een doel moet toch ook SMART zijn en alleen maar inspanning levert nog geen meetbaar resultaat. Dat klopt. Maak daarom van je doel een drietrapsraket. En alleen de laatste fase mag een resultaat doel zijn.
Ik wil bij voorbeeld groeien op social media en meer volgers aantrekken. Dus mijn doel is om einde van het jaar >xx volgers te hebben. Vervolgens maak ik een plan hoe ik dat ga bereiken. Maar bij het uitblijven van resultaat werkt het niet motiverend. Je kan je plan ook omdraaien en uitgaan van je inspanning.
Doel 1: Ik ben tevreden als ik elke week 2x posts plaats.
Doel 2: Ik ben super tevreden als ik naast deze posts ook story’s toevoeg.
Doel 3: ik ben euforisch als ik per maand xx nieuwe volgers heb.
Mindset
Op deze wijze ga je uit van je eigen inspanning en leg je daar je eerste doel neer. Je maakt je doel kleiner en tastbaarder en zelf beïnvloedbaar. Blijft mijn inspanning uit, dan weet ik waar de oorzaak ligt en kan ik bijsturen. Blijft het laatste resultaatdoel nog uit, dan kan ik teruggaan naar mijn inspanning en reflecteren of daar verbetering in zit of dat ik mijn inspanning moet aanpassen.
Inspanningsdoelen geven ruimte voor reflectie op je eigen handelen en motivatie. Een mindset die je helpt om te groeien en je uiteindelijke doel te realiseren. Welk doel stel jij jezelf en hoe ziet jouw drietrapsraket eruit?
0 Reacties